Directory info/kaytannollista-latexia
Käytännöllistä Latexia
Latex-ladontajärjestelmän opas
English summary: Käytännöllistä Latexia is a Finnish practical manual for Latex typesetting system. The manual covers most of the topics that a typical document author needs. So it can be useful guide for beginners as well as reference manual for advanced users.
Esittely
Käytännöllistä Latexia on nykyaikainen suomenkielinen opas Latex-ladontajärjestelmän käyttäjälle. Se auttaa alkuun pääsyssä ja esittelee merkintäkielen perusasiat. Opas sisältää käytännönläheiset ohjeet esimerkiksi dokumentin sivu-, fontti- ja kieliasetusten tekemiseen. Se sisältää teknisiä ohjeita ja typografisia vinkkejä tavallisimpiin tekstidokumentin kirjoittamisen tarpeisiin. Oppaan avulla pitäisi pärjätä niin hyvin, että laajennuspakettien ohjeita tarvitsee lukea vain harvoin.
Edellä mainostettu nykyaikaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tässä oppaassa keskitytään Open Type -fontteihin, Unicode-merkistöön ja PDF-tiedostoihin. Latexin vanha fonttitekniikka sivuutetaan, eikä kummallisten fonttitiedostojen ja merkistörajoitusten kanssa kamppailla. Oppaan ohjeet siis sopivat nykyaikaiselle tietokoneen käyttäjälle.
Saatavuus
Oppaan PDF-tiedosto ja lähdetiedostot ovat saatavilla CTAN-arkistossa. PDF-tiedosto on myös Githubissa julkaisusivulla, ja lähdetiedostot ovat versionhallintajärjestelmässä Githubissa.
Versionumerointi
Versionumerot tulevat julkaisuajan vuosiluvusta sekä mahdollisesti kuukaudesta ja päivästä. Vuoden ensimmäinen tai ainoa julkaisu saa versionumeronsa pelkästä vuosiluvusta, esimerkiksi versio ”2022”. Jos samana vuonna julkaistaan oppaasta uusi versio, lisätään versionumeroon kyseisen kuukauden numero, esimerkiksi versio ”2022.4” (huhtikuu 2022). Saman kuun aikana toinen julkaisu saa versionumeroonsa vielä päivänkin numeron, esimerkiksi ”2022.4.15” (15. huhtikuuta 2022).
Osallistuminen
Voit osallistua oppaan parantamiseen esimerkiksi kirjoittamalla toiveita tai vikailmoituksia tai muuten vain keskustelemalla aiheesta. Voit tietenkin myös kopioida oppaan lähdetiedostot itsellesi, toteuttaa parannukset itse ja julkaista ne jossakin (ks. lisenssi alla). Oheisista linkeistä pääset osallistumaan.
Tekijänoikeus ja lisenssi
Tekijä: Teemu Likonen <<tlikonen@iki.fi>>
OpenPGP-avain: 6965F03973F0D4CA22B9410F0F2CAE0E07608462
Lisenssi: Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen (CC BY-SA 4.0). Lisenssi antaa sinulle luvan kopioida ja levittää tätä teosta tai sen osia missä tahansa välineessä ja muodossa. Sisältöä saa muokata, ja sen pohjalta saa luoda uusia teoksia mihin tahansa tarkoitukseen, myös kaupallisesti. Ehdot ovat seuraavat:
- Sinun on mainittava tekijä(t) asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssin koko tekstiin sekä mainittava, mikäli olet tehnyt muutoksia.
- Jos muokkaat teosta tai luot sen pohjalta uuden teoksen, sinun on jaettava muutoksiasi samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
- Et saa asettaa sellaisia oikeudellisia ehtoja tai teknisiä estoja, jotka estävät muita tekemästä asioita, jotka tämä lisenssi sallii.
Kääntäminen ja asentaminen
Latex-lähdetiedostojen kääntäminen eli latominen PDF-dokumentiksi vaatii useita Latexin makropaketteja ja pari fonttia. Latexin jakelukokonaisuus Tex Live sisältää kaiken tarvittavan. Esimerkiksi Debian Linux -käyttöjärjestelmässä asennuspaketti texlive-full
asentaa koko Tex Liven.
CTAN-arkistossa julkaistut lähdetiedostot käännetään PDF-tiedostoksi komennoilla lualatex
ja biber
seuraavasti:
lualatex -shell-escape kaytannollista-latexia biber kaytannollista-latexia lualatex -shell-escape kaytannollista-latexia lualatex -shell-escape kaytannollista-latexia
Git-versionhallintajärjestelmässä säilytettävä opas sisältää tiedoston Makefile
, joka puolestaan sisältää kääntämisohjeet make
-komennolle. PDF-tiedoston saa ladottua yhdellä komennolla:
make
Kääntämisessä syntyneen PDF-tiedoston voi siirtää haluamaansa paikkaan käyttöä varten. Oppaan voi myös asentaa Texin standardiin hakemistorakenteeseen, josta muut ohjelmat voivat sen löytää. Sen voi tehdä seuraavalla komennolla:
make install
Edellisen asennuskomennon voi suorittaa ilman erillistä kääntämisvaihettakin, koska ennen asentamista se varmistaa, että tarvittavat tiedostot on käännetty. Asennuskohde on käyttäjän kotihakemistossa eli polussa $HOME/texmf
. Kohteeseen asentuu paitsi oppaan PDF-tiedosto myös lähdetiedostot ja tämä käsillä oleva README.md
. Asentamisen jälkeen esimerkiksi Tex Liveen sisältyvä komento texdoc
osaa löytää ja avata oppaan, kun komennolle antaa argumentiksi joitakin oppaan nimen kirjaimia, esimerkiksi texdoc
kaytann.
Asennus poistetaan komennolla make uninstall
. Komento tosin säilyttää polun $HOME/texmf
, koska siellä voi edelleen sijaita muita Texiin ja Latexiin liittyviä tiedostoja.
Kääntämishakemiston voi siivota alla olevilla komennoilla. Ensin mainittu komento poistaa useimmat väliaikaistiedostot mutta säilyttää oppaan PDF:n ja muut julkaisuun vaadittavat tiedostot. Jälkimmäinen poistaa kaikki syntyneet tiedostot.
make clean make distclean
Download the contents of this package in one zip archive (1.0M).
kaytannollista-latexia – Practical manual for LaTeX (Finnish)
“Käytännöllistä Latexia” is a practical manual for LaTeX written in the Finnish language. The manual covers most of the topics that a typical document author needs. So it can be a useful guide for beginners as well as a reference manual for advanced users.
Package | kaytannollista-latexia |
Support | https://github.com/tlikonen/latex-opas/discussions |
Bug tracker | https://github.com/tlikonen/latex-opas/issues |
Repository | https://github.com/tlikonen/latex-opas |
Developers | https://github.com/tlikonen/latex-opas/discussions |
Version | 2024.7 |
Licenses | CC BY-SA 4.0 |
Maintainer | Teemu Likonen |
Contained in | TeX Live as kaytannollista-latexia MiKTeX as kaytannollista-latexia |
Topics | Tutorial LaTeX Finnish documentation |